Iedereen die een beetje handig is, heeft er vast en zeker wel eens mee te maken gehad: het moeten leggen van laminaat. Het aanbod van laminaat is de afgelopen jaren flink toegenomen. Tegenwoordig bestaan er veel houten vloeren met daarin een bepaald motief of werkje geprint. Vroeger was laminaat leggen best ingewikkeld, maar met de komst van kliklaminaat kunnen ook minder handige klussers toch een mooie vloer leggen.
Beginnen met kliklaminaat
Het is verstandig bij voorkeur altijd in de hoek van de kamer te beginnen. Begin in de linkerhoek aan de lange wand. Het is vrij eenvoudig schade te veroorzaken bij het monteren van de houten vloer, dus raden we het gebruik van zogenaamde vulklosjes aan. Deze afstandsblokjes moeten ongeveer 10 tot 15mm afstand tussen de muur en het laminaat creëren. Daarmee voorkom je dat je de vloer tegen de muur aanslaat, waardoor er schade ontstaat.
Na afloop kun je de blokjes verwijderen en er een houten plint omheen liggen. Allereerst is het slim na te denken over hoe je het laminaat wil leggen. Met andere woorden: welk patroon kies je? In principe zijn er twee patronen mogelijk.
Patronen
Alvorens te beginnen, moet de legger een keuze maken tussen de patronen. Dit kan in zogenaamd ‘wildverband’, wat betekent dat elke rij begint met het afgezaagde stuk van de vorige rij. Bij het beginstuk en het verspringen moet minimaal 30 tot 40 centimeter ruimte zitten.
Een andere mogelijkheid is het leggen in ‘halfsteensverband’, wat betekent dat elke rij steeds een halve lamel verspringt.
Het eerste deel
Bij het leggen van het eerste deel kliklaminaat klikt men met de groef naar de wand, tegen de klosjes aan. De eerste twee rijen dienen goed op elkaar aan te sluiten en haaks te liggen op de kamer. Dit is belangrijk, omdat het goed mogelijk is dat de vloer anders scheef komt te leggen. Vervolgens ga je door op het uitgekozen patroon.
Het laatste deel
Voor het maken van de laatste rij lamellen is extra aandacht nodig. Plaats eerst een deel op het voorlaatste deel. Leg een ander deel op de messing tegen de vulklosjes. Trek vervolgens een lijn langs het vloerdeel op het vloerdeel dat op het voorlaatste deel ligt. Vervolgens moeten de pasdelen op maat gemaakt worden. Ten slotte kunnen alle afstandsblokjes verwijderd worden.
Plinten
Nu de vloer erin ligt, moeten er nog plinten bevestigd worden. De plinten mogen nooit op de vloer worden vastgezet, omdat het laminaat ruimte nodig heeft om uit te zetten. Plaats plinten daarom altijd minimaal 1 mm tussen de vloer en de plint. Daardoor kan men over de vloer lopen zonder het kliklaminaat te beschadigen.
Dit geldt overigens niet voor plakplinten. We kunnen ons goed voorstellen dat iemand die voor kliklaminaat kiest, ook kiest voor plakplinten. Deze mogen wel degelijk op de vloer bevestigd worden.